Hjälpmedel


Anpassad säng

25.03.2021

Om man har problem med exempelvis att få sitt barn att stanna kvar i sängen så kan man vända sig till HAB för att få en anpassad säng. Det finns ett stort utbud av sängar som arbetsterapeuten hjälper er att se över. Sängen levereras hem till er och får inte målas om eller ändras.

Rullstol

19.03.2021

När barnvagnen börjar att kännas lite för liten eller att barnet kanske börjar skolan så kan en rullstol vara aktuell. Habiliteringen hjälper er att prova olika varianter och modeller.

Har ditt barn svårt att utrycka sig med tal så kan en ögonstyrd dator vara en lösning. Datorn blir personlig och följer barnet. Tobii är ett företag som tillverkar ögonstyrda datorer.

Gåstol

16.03.2021

Gåstol används när barnet behöver gåsträning. Habiliteringen kontaktas och hjälper barnet/familjen att prova ut en passande gåstol.

Ortos

16.03.2021

En ortos är ett ortopediskt, kroppsburet hjälpmedel som används för att mekaniskt stödja leder eller rätta till/förhindra felställningar, genom tryck mot kroppsdelarna. Ortos är en form av fixering.

Bilbarnstol

16.03.2021

Om ditt barn skulle ha svårt att hitta en passande bilbarnstol så kan få hjälp av Vägverket som kan erbjuda några olika varianter. Tillvägagångsättet kan variera i olika regioner. Oftast är det Habiliteringen som hjälper till.

Ståskal

16.03.2021

Att stå är bra för balans, huvudkontroll och armkontroll. Ståskal kan därför vara en god hjälp speciellt för barn som utvecklar handmotoriken och ökar sin sociala kontakt med kamrater och omgivning. Att stå är också bra för bland annat skelett, cirkulation, andning och muskler.

Duschstol

16.03.2021

En duschstol/badstol gör det möjligt för barnet att både sitta och ligga ned under badet. Har ditt barn svårt att hålla balansen själv eller kanske inte kan sitta så är en duschstol ett perfekt hjälpmedel.